Основни правила при работа от вкъщи

Работата от вкъщи вече не е екзотика, а все по – често срещан вариант, който избират много специалисти. Очаква се в следващите години броят на хората, работещи от дома, да се увеличава.

Работата извън офиса ви дава повече гъвкавост, но може да ви е трудно да се концентрирате или да не успявате да намерите баланса между професионални задължения, домакинство и свободно време.

Следването на някои основни, прости правила може да ви помогне да създадете подходящата работна атмосфера в дома си:

Установете работен график

Ако си представяте как се излежавате дълго в леглото с чаша кафе, после гледате телевизия, прочитате новините и някъде към обяд започвате да работите, твърде вероятно е денят ви да се проточи извънредно или да не успеете да свършите планираните задачи. Създайте си график, наподобяващ този на работата в офис. Час, в който стартирате, пауза за обяд и кафе и час, в който приключвате. Разбира се тези часове са ориентировъчни и може да се променят в зависимост от обстоятелствата, но гледайте да ги спазвате през по – голямата част от времето.

Не забравяйте и да си почивате. Един от основните рискове при този тип дейност е да се окаже, че сте вечно на работа.

Създайте си офис

Дизайнът и структурата на сайта трябва да са семпли, интуитивни, да не затрудняват и объркват потребителите. Основните бутони и полета трябва да се открояват и да са лесно достъпни.

Ако искате да сте наистина продуктивни и да не загубите баланса между свободно време и работни задължения, то направете си домашен кабинет.

Разбира се най – добре е да разполагате с отделна стая за целта, но ако няма такава ще трябва да се задоволите с бюро и удобен стол. Важно е да се стремите да не правите друго в домашния офис, освен да изпълнявате професионалните си задачи. Така когато влезете в него мозъкът ви бързо ще превключва на работна вълна. А и останалите членове на семейството ще знаят, че не бива да ви безпокоят в момента.

Правете паузи и раздвижвания

Твърде възможно е, улисани в работата, да забравите да си почивате. Това не е здравословно и не бива да го допускате. Кратките почивки, няколко пъти дневно, ще ви помогнат да презаредите и да работите по – продуктивно.

Създайте си цели

За да не се разсейвате с излишни дейности, задайте си определени цели за деня или седмицата и ги следвайте.

Не прекъсвайте социални контакти

Работата от вкъщи има много плюсове, но и някои съществени минуси. Един основен такъв е рискът да се почувствате изолирани от външния свят. Старайте се да поддържате връзка с колеги, клиенти и работодатели по телефон, мейл, скайп. Добра идея е да излизате на обяд в близко заведение или на среща с приятел за по час. Ако ви липсват контакти може да се запишете на спорт, езиков курс или други групови мероприятия, където ще имате възможност да се срещате с нови хора.