Защо потребителите не се връщат на сайта ви

Защо потребителите не се връщат на сайта ви

Със сигурност сте си задавали въпроса: „Как някои сайтове пораждат доверие и карат потребителите да се връщат на тях отново и отново, а други не успяват?“ Причините да не можете да задържите вниманието на посетителите са много и различни. Днес ще обърнем внимание на някои от най – разпространените от тях:

Сложна структура на сайта

Не очаквайте от потребителите да губят време да разучават как се борави с вашия сайт. Структурата и дизайна трябва да са прости, интуитивни и до всяка страница да може да се достигне с 2 – 3 клика. Най – важните полета и бутони трябва да са на предвидими места и да са достъпни от всяка страница. Ако на хората им се налага дълго време да се чудят как да се регистрират, например, шанса просто да напуснат сайта е огромен.

Сайтът ви работи твърде бавно

Причините за бавно работещ сайт са многобройни, но независимо каква конкретно е вашата, резултатът е ясен – потребителите губят търпение и напускат сайта. Както споменахме и в точка 1, от изключително важно значение е посетителите да намират търсената, от тях, информация бързо и лесно, иначе просто ще насочат вниманието си другаде.

Липса на информация и контакти с вас

Ако предлагате даден продукт или услуга, страница с описание на вашата фирма, предишен опит и умения, е задължителен елемент. Това буди доверие у потребителите. Контактната страница също трябва да е подробна. Хората трябва лесно да намират как биха могли да се свържат с вас. Ако имате онлайн магазин, освен стандартните контакти като: адрес, имейл, форма за запитване, трябва да поставите и телефонен номер, а най – добре и live chat. Много хора нямат търпението да търсят дълго информация за даден продукт и колкото по – скоро успеете да ги консултирате, толкова по – голяма е вероятността да ги спечелите като клиенти.

Остаряла или некачествена информация

Обновяването на сайта с ново и оригинално съдържание регулярно е една от най – важните стъпки, както за неговата оптимизация, така и за запазване на потребителски интерес. Няма какво да накара посетителите да се върнат на вашия сайт ако той изглежда изоставен или ако текстовете в него са некачествени.

Мигащи елементи или изскачащи прозорци

Минималистичния дизайн се наложи още преди няколко години и продължава да е все по – предпочитан. Мигащите елементи и изскачащи прозорци дразнят и разсейват аудиторията и вероятността страницата ви да бъде затворена е голяма. Ако искате да наблегнете на даден елемент в сайта направете го елегантно и ненатрапчиво.

Несъответствие на заглавието и съдържанието на страницата

Заглавието е това, което кара потребителя да отвори дадена страница. Ако обаче очакванията му се разминават с действителността и той не открие там информацията, заради която всъщност е дошъл, също така бързо ще я затвори. Дори по този начин да привлечете повече посещения няма да имате реална полза от нецелева аудитория.